Ioana Tănase

Ioana Tănase

este inițiatoarea proiectului ALTERNATIVE, o inițiativă prin care confecționează și comercializează săculeți reutilizabili, meniți să înlocuiască pungile de plastic.

 

 

De ce ALTERNATIVE și alternative.blue?

Inspirați de energia & puritatea oceanului, de calmul & măreția culmilor muntoase acoperite cu zăpadă și revoltați de obiceiurile moderne de consum și risipă ale societății de ‘unică folosință’, care și-a pus amprenta și pe cele mai îndepărtate și izolate locuri ale planetei noastre, s-a născut ALTERNATIVE.

 

 

Iubirea pentru natură ne-a stimulat să fim curioși despre ceea ce ne înconjoară, despre viața și obiceiurile zilnice. Observând deteriorarea stării generale de sănătate a oamenilor și a mediului natural, am început să căutăm soluții, ALTERNATIVE durabile, etice și naturale la produsele din plastic care constituie principala sursă de poluare a oceanelor și a planetei albastre pe care trăim.

Am început să ne creăm și reinventăm viața, chestionând modelele general acceptate de societate și căutând ceva diferit.

Credem că mai puțin înseamnă & oferă mai mult, că un stil de viață minimalist ne permite să ne dedicăm lucrurilor care contează cu adevărat în viață și să petrecem mai mult timp în natură, observând-o, experimentând-o și descoperindu-i secretele și puterea sa regenerativă. În mediul înconjurător totul are un scop precis și totul comunică. Este un ciclu de viață circular unde nimic nu se pierde, ci doar se transformă.

Experiențele și alegerile noastre ALTERNATIVE reprezintă un stil de viață sănătos și fericit în care progresul lumii actuale se îmbină armonios cu modul de viață natural al strămoșilor noștri.

 

Ideea ALTERNATIVE s-a conturat în 2013, când am văzut proiectul lui Chris Jordan și pozele sale cu puii de albatroși din atolul Midway, care aveau stomăcelele pline de plastic, și asta le provoca moartea.

 

 

Insulele acestea se află la 3.200 de km depărtare de cel mai apropiat continent. Nu mi-a venit să cred că impactul consumului nostru și al convenienței noastre poate avea asemenea repercursiuni. Atunci am știut că vreau și trebuie să fac ceva pentru a fi parte din soluție, nu din problemă.

La vremea aceea, Mihai era în Indonezia, observând același impact negativ al plasticului asupra naturii, la mii de km depărtare.

 

 

Nu putea să-și explice nici el cum găsea plastic în locuri în care societatea încă era organizată în triburi. Și Mihai dorea să fie parte din soluție, așa că s-a alăturat imediat proiectului ALTERNATIVE.

 

Alternative pentru că ne plac soluțiile și opțiunile, suntem curioși și ne place să explorăm, să facem lucrurile altfel, să gândim out-of-the-box, să testăm noi posibilități și să descoperim alternative, și blue, pentru că iubim natura, libertatea, mările, oceanele, munții și cerul, care sunt și sursele noastre de inspirație și motivație.

 

Chiar și logo-ul ALTERNATIVE este inspirat de natură și conține cele 5 elemente, reprezentând fidel un colț de paradis din Fuerteventura, unde plaja cu nisip fin și rocă vulcanică este scăldat continuu de aceleași valuri care ajung și la vulcanul care, cu ceva timp în urmă, a dat naștere insulei.

 

 

Plasticul & efectele sale

Plasticul este atât de bine integrat în viața cotidiană și în obiceiurile de consum încât marea noastră majoritate nu ne putem imagina viața posibilă fără ajutorul acestui material flexibil, rezistent, versatil și ușor de modelat în diferite produse. Plasticul este obținut prin prelucrarea petrolului, gazelor naturale și, mai recent, unor mase vegetale. În timp ce întrebuințările plasticului se diversifică continuu, crescând astfel și cantitatea de plastic nou produs, la care se adaugă aditivii chimici corespunzători fiecărui tip de plastic, noi cercetări științifice relevante prezintă efectele negative pe care plasticul le are asupra sănătății oamenilor și mediului înconjurător.

Despre plastic, ca și fast-facts, am realizat niște postcards, cu ajutorul cărora creștem gradul de conștientizare al efectelor sale, dar realizăm și statistici legate de consumul de plastic în România.

Legat de efectele plasticului asupra vieții noastre, aceste se împart în 3 categorii: efectele asupra sănătății umane, naturii și economiei. Și toate 3 ne afectează pe fiecare dintre noi, fie că suntem conștienți de asta sau nu.

 

Plasticul & sănătea umanăToate tipurile de plastic conțin și eliberează aditivi chimici. Aceștia sunt cunoscuți ca și cancerigeni și disturbatori endocrini. De asemenea, plasticul atrage alți contaminanți din imediata sa apropiere (bifenili policlorurați/PCB, pesticide), devenind astfel și mai toxic și periculos în cazul ingerării.

 

Plasticul & naturaEfectele negative ale plasticului asupra naturii se referă la încurcarea și prinderea animalelor, ingestia de plastic confundat cu hrană, distrugerea habitatului, introducerea și răspândirea speciilor invazive, transportul chimicalelor cu efecte asupra lanțului trofic și al sănătății oamenilor.

 

Plasticul & economiaImpactul negativ al plasticului afectează pescuitul (diminuarea cantității de pește prins, probleme de navigație, calitatea acvaculturii), turismul (degradarea aspectului plajelor, zonelor muntoase, pădurilor și al apelor), agricultura & creșterea animalelor (niveluri sporite de poluare ale râurilor și terenurilor sunt asociate cu o producție toxică), contribuie la creșterea cheltuielilor administrațiilor locale și afectează bunăstarea și sănătatea comunităților din zonele afectate.

Care este echipa ALTERNATIVE și valorile sale?

Iubirea pentru natură, timpul petrecut pe afară, în natură, curiozitatea, dorința de face o schimbare pozitivă în lume, creativitatea, necunoscutul și aventura sunt o parte dintre valorile pe care le împărtășim cu toții.

Iubesc să îmi împărtășesc ideile unor oameni care le primesc cu mult entuziasm, și asta înseamnă munca cu Mihai Pop, Adrian Crapciu și Zsolt Ercsei.

Toți suntem adepți ai consumului sustenabil și local, susținem practicile etice și suntem implicați în diferite proiecte (Transylvania Cycling, Where Next, Lost in East, Involved Channel, Natura Fără Plastic). Altfel spus, we love what we do! Mihai se ocupă de pagina de internet, iar o parte dintre alternativele la plastic le-am creat împreună, Adrian este cel cu mult dor de ducă și pasiune pentru fotografie, iar Zsolt are puterea secretă de a transforma în realitate toate ideile mele legate de grafică & design, oricât de neclare și vagi ar fi.

Din seria oamenilor pasionați, care iubesc ceea ce fac, am colaborat și cu Barna Fazakas și Tucske, al cărui design se va regăsi pe următoarea serie de săculeți, rucsaci și plase eco pe care le pregătim.

Susținem colaborarea pentru că face loc diversității și creativității. În momentul în care ești implicat în numeroase proiecte și îți împarți timpul cu numeroase persoane din diferite medii, este incredibil cât de deschis la minte și la suflet poți fii.

Este însuflețitor și cât se poate de satisfăcător, sunt foarte recunoscătoare și mă simt extrem de norocoasă să fiu parte din acestă echipă.

Ce schimbări imediate produce o viață fără plastic?

Mai multă energie și o sănătate mai bună. Plus faptul că știi că faci un lucru bun și alegi să faci parte din soluție. Totul este conectat pe Pământ. Ajuți natura, te ajuți pe tine. Petrecând timp în natură, ajungi să o cunoști și să îți pese mai mult. Și să te inspire. Dar în același timp, asta presupune mișcare, o formă fizică bună, aer curat. Apoi mai e și recompensa imediată: când vezi frumusețea unui loc pe care tocmai l-ai eliberat de gunoaie. Sau faptul că povestești cu cineva despre poluarea cu plastic, iar ceea ce îi spui rezonează așa de mult că decide și el, la rândul său, să îmbrățișeze anumite schimbări.

 

 

Eu cred că fiecare persoană este motivată de ceva anume în momentul în care îmbrățisează o schimbare în stilul său de viață: o sănătate mai bună, o natură mai curată, un stil de viață sustenabil sau economisirea unor bănuți. Viața fără risipă și fără plastic sprijină toate aceste 4 motivații.

În 2016 am creat niște instrumente care ne ajută să calculam consumul de plastic al unei persoane. Cu ajutor lor, eu am estimat că în 2013, înainte de a accepta provocarea de a trăi fără plastic, consumam aproximativ 3.460 de produse din plastic ANUAL. Cu ajutorul schimbărilor pe care le-am adoptat, am ajuns la 21 de obiecte din plastic, în 2015. Deci se poate! Renunțând la plastic, am pătruns într-un nou univers: organic, autentic, natural.

Ce găsim în shopul ALTERNATIVE?

Shop-ul ALTERNATIVE a apărut ca urmare a stilului de viață fără plastic adoptat. A fost un proiect care s-a întâmplat natural, în sensul că cei care știau că am început să trăiesc în acest fel m-au întrebat cum reușesc, cu ce am înlocuit diferite obiecte și mi-am dat seama că ar fi multă lume care ar implementa această schimbare în viața lor, dacă ar avea soluțiile și instrumentele necesare.

În cadrul acțiunilor de curățare și ecologizare la care am participat // organizat, am observat că există aceleași obiecte care ajung deșeuri, indiferent de zona pe care doream să o reabilitam. Așa ca am decis că acestea vor fi produsele pentru care vom încerca să creăm și să descoperim alternative, iar apoi să le reunim într-un singur spațiu.

Toate lucrușoarele care m-au ajutat în aventura mea fără plastic au fost rodul unui proces îndelungat de documentare. Parte a traiului sustenabil și fără plastic este și traiul zero-waste și minimalist, așa că nu doream să cumpăr produse de calitate îndoielnică care provoacă alte probleme sau se strică rapid. Am ales produse de calitate, din materiale durabile, naturale, provenite din surse etice și produse în condiții de muncă fair, care țin o viață și cărora, la finalul vieții lor, li se poate oferi o altă întrebuințare sau pot fi reciclate 100%, reintrând într-un ciclu economic inchis, în care deșeurile redevin resurse.

 

Pentru produsele create de noi, cum sunt seria de produse ALT, am optat pentru materiale locale, cât mai puțin prelucrate industrial, care se pot repara și recicla ușor. Am ales să lucrăm cu oameni care înțeleg importanța detaliilor și a lucrului bine făcut.

 

Companiile ale caror produsele am ales să le promovăm în shopul nostru împărtășesc aceeași viziune, fiind preocupați constant de sănătatea oamenilor și a mediului înconjurător, și își dezvoltă continuu produsele pentru a avea un impact cât mai scăzut asupra mediului.

 

În ceea ce privește produsele marca ALTERNATIVE, aceste sunt realizate doar din materiale naturale, reutilizabile, biodegradabile și durabile. Am fost atenți la fiecare detaliu din procesul de creație al acestor produse: am folosit bumbac natural și iuta, iar imprimarea este realizate prin serigrafie, evitând astfel plasticul din procesul de imprimare. Ori de câte ori vei spăla un săculeț, poți fi sigur că orice fibră este 100% naturală, și astfel nu vei contribui la poluarea apei cu microfibre, cum este cazul textilelor realizate din plastic, voal, etc.

 

 

 

 

 

 

 

Primul pas spre o viață fără plastic

Decide că vrei să trăiești sănătos. Îmbrățișează curiozitatea timp de o zi și monitorizează ce ajunge în coșul tău de gunoi.

 

Înconjoară-te de obiecte REUTILIZABILE cu un design care îți vorbește și care îți plac mult de tot, așa de mult că o să dorești să le iei pretutindeni cu tine: o sacoșă eco din bumbac, o sticlă reutilizabilă din inox și săculeți reutilizabili în care îți poți cumpăra mâncarea preferată. Aceste 3 schimbari vor aduce o scădere dramatică a cantității deșeurilor pe care le produci. De exemplu, dacă alegi să folosești săculeți reutilizabili pentru legume și fructe, în locul celor unică folosință de la piață sau supermarket vei salva aproximativ 2.000 de pungi și plase în fiecare an. Imaginează-ți ce impact va avea decizia ta în 5 ani, de exemplu.

 

Cea mai bună metodă de a reduce cantitatea de deșeuri produse este PREVENIREA. Ceea ce consumi poți colecta selectiv (inclusiv resturile organice, provenite din bucătarie, care însumează peste 60% din deșeurile produse de o persoană în România) și trimite// preda spre valorificare.

 

Nu pot să subliniez destul cât de minunat este să te înconjori numai cu produse naturale și să te bucuri de beneficiile lor, creându-ţi viața așa cum dorești. Posibilitățile sunt nelimitate.

 

 

sursa: Ioana Tănase 🙂

Spune ce crezi