Tamás Imets

Tamás Imets

este tânărul din Miercurea Ciuc care a inventat primul dispozitiv multifuncţional controlat de undele cerebrale.

Pasionat de electronică, biologie şi cărţi SF, el a creat un dispozitiv controlat de mintea noastră combinând elemente de microelectronică şi biologie. Acesta este format dintr-o pereche de căşti care interceptează frecvenţa undelor cerebrale şi transmite semnale prin tehnologia Bluetooth la o placă de dezvoltare care analizează informaţia şi pune în mişcare robotul. Această tehnologie a folosit-o prin crearea unei mâini artificiale care se strânge atunci când clipim şi se desface când clipim a doua oară.

Tot prin acest concept a reuşit să controleze aparate electrice de înaltă tensiune, spre exemplu să aprindă o lampă doar concentrându-se şi să o stingă relaxându-şi mintea. Tamás speră ca prin invenţia sa să poată ajuta oamenii cu dizabilităţi să trăiască o viaţă normală şi crede cu tărie că ştiinţa şi creativitatea noastră poate întrece limitele tehnologiei.

Invenţia lui Támas este dovada ambiţiei şi valorii tinerilor de azi care prin practicarea pasiunilor ajung să schimbe lumea şi să răstoarne preconcepţiile societăţii asupra generaţiei actuale de tineri. (conform zi-de-zi)

A fost nominalizat la categoria Tinere valori din cadrul Galei “Oamenii Timpului” pentru proiectele extrem de complexe întreprinse în 2016.

„Oamenii Timpului” este un proiect al Asociației Revistei Timpul și a beneficiat în 2016 de o recunoaștere extraordinară din partea unora dintre instituțiile-emblemă ale României. ASR Principesa Moștenitoare Margareta, Custodele Coroanei Române, a acordat Înaltul Patronaj Galei „Oamenii Timpului”. De asemenea, Campania „Oamenii Timpului” beneficiază de patronajul Ministerului Culturii.

 

Tamás Imets – A Tool For The Mind – #scichallenge2017

Cum ți-a venit ideea de a face dispozitivul “A Tool for the Mind”?

Cred că toată lumea și-a dorit să aibă superputeri în copilărie sau chiar ca adult. Acum câțiva ani, telechinezia și telepatia erau subiecte des abordate de filmele sau cărțile science-fiction, iar azi vedem cum lucrurile astea doar imaginate anterior încep să funcționeze. Personal, am fost inspirat de filmele Star Wars, încă din copilărie eram pasionat de cărți și filme sci-fi. Prin ele parcă vedeam viitorul. În plus, mi-am dorit dintotdeauna să mișc obiectele cu puterea minții. N-am reușit pur și simplu, doar prin știință mi-am îndeplinit visul.

Am început să învăț despre creier și biologie, dar eram simultan interesat de electronică și știința calculatoarelor. Așa că am combinat disciplinele, cunoștințele cu visurile. Chiar dacă dispozitivul meu nu este perfect la faza aceasta, am reușit să-l construiesc astfel încât să realizeze acțiunile care trebuie.

Cum ai învățat să inventezi?

Voiam să înțeleg cum funcționează lumea din jurul meu. Cunoștințele mele despre electronică vin în special din cărțile citite în limba maghiară, în română, germană sau engleză, din site-urile specializate și un pic de la școală.

De unde ai făcut rost de materialele necesare pentru realizarea dispozitivului?

Am cumpărat niște piese din SUA, iar senzorul EEG l-am construit din modificarea unei jucării coreene, numită Necomimi. Practic aceste căști aveau un fel de urechi de pisică care se mișcau în funcție de starea utilizatorului – am recalibrat circuitul respectiv.

(citește interviul integral acordat digi24)

Casa inteligentă cu Jedi Force Gestures și Life-Saving Intelligent Robots

Printre ultimele invenții se numără “Jedi Force Gestures” și “Life-Saving Intelligent Robots”

Pentru casa inteligentă cu Jedi Force Gestures el și-a folosit smartwatch-ul Pebble ca senzor / controler principal care trimite semnale către smartphone care transmite semnalele microcontroler-ului Particle Photon, care controlează de la distanță televizorul și un dispozitiv de 230v / 110v.

Cu invenția Life-Saving Intelligent Robots el a fost prezent la Bruxelles de Ziua Europei în cadrul Expoziției Regiunilor.

Ce poate face această dronă?

Este complet automată și inteligentă. (Mult mai inteligentă decât oricare altă dronă de pe piață)

Cu această dronă nu vei mai lovi niciodată un obstacol, ai funcții automate de urmărire. Am făcut un program Python pe Raspberry Pi Zero W, care recunoaște diferite forme cu modulul camerei și în funcție de ceea ce vede trimite comenzi pentru controlerul de zbor “go forward”, “go backward”, “yaw left” și etc …Pentru a face acest proiect am lucrat cinci luni începând de la zero. (descrierea proiectului pe instructables)

 

Îl puteți urmării pe YouTube pentru a fi la curent cu invențiile sale.

Spune ce crezi